Archeologische opgravingen Haren begonnen

Op vrijdag 15 november gaf wethouder Theo Berends het officiële startschot voor de archeologische opgravingen in het plangebied. Samen met een aantal genodigden nam hij de schop in de hand en haalde een oud bord uit de grond met daarop de naam van de nieuwe woonwijk die op deze locatie vorm krijgt: Het Harener Holt.

Het gebied in en rondom Haren kent een rijke historie. In het plangebied zijn vorig jaar tijdens het archeologisch vooronderzoek restanten gevonden van een oud landgoed en boerderij. Waarschijnlijk gaat dit om de Emdaborg: een buitenhuis uit de 18e eeuw en een bijbehorende boerderij de Lusthorst. De komende weken onderzoeken archeologen wie er op deze plek hebben gewoond en hoe deze mensen woonden.

Vondsten
De grachten en funderingen die de archeologen vinden, worden gefotografeerd en gedocumenteerd. Waardevolle vondsten uit de grond worden tentoongesteld in de vitrine in de hal van het gemeentehuis. Daar kunt u ze ook bekijken.

Verhalen uit het verleden...
De opgravingen vinden plaats in het kader van de bouwvoorbereidingen van de woningen in Het Harener Holt. Van oudsher is dit een populair gebied om te wonen. Door de eeuwen heen hebben er verschillende groepen mensen gewoond. Vanaf de 16e eeuw zochten rijke mensen deze plek uit om er hun buitenhuizen te bouwen. Eén van de bekendste is de Popkenhof. Later werden op dezelfde plek achtereenvolgens de Emdaborg en buitenhuis Zorgvrij gebouwd, met de bijbehorende boerderij de Lusthorst. 

Nieuwsgierig naar meer verhalen uit het verleden? Kijk dan hier en lees over het leven van de borgheer, de kooiker, de boer en de bediende in de 17e eeuw.

Gepubliceerd: vrijdag 15 november 2013 om 12:00 uur

Overige berichten 2013

ingang1

Het Harener Holt

Prachtig wonen in Haren

ingang1

De omgeving

Wonen tussen dorp en stad

ingang1

Groen wonen

Bewust en duurzaam bouwen