Lespakket archeologie voor scholen Haren

Geschiedenis komt tot leven. Om ook de jongste inwoners van Haren te betrekken bij de archeologische opgravingen heeft de gemeente Haren een lespakket voor basisscholen ontwikkeld.   Scholieren krijgen hiermee de mogelijkheid om zelf de geschiedenis van hun eigen buurt te ontdekken. Ze mogen kijken bij opgravingen én zelf een schep in de grond steken.  

“De opgraving is een prachtige gelegenheid om leerlingen een verband te laten leggen tussen geschiedenis in het algemeen en hun eigen woonplek”, legt Thessa Fonds, schrijfster van het lespakket uit. Als erfgoedadviseur bij The Missing Link is zij dagelijks bezig met geschiedenis. “Leerlingen krijgen op school natuurlijk geschiedenisles. Nu zien ze met hun eigen ogen dat er opgravingen worden gedaan in hun dorp. Door dat te verbinden, ontdekken ze dat er bijzondere dingen zijn gebeurd en bijzondere mensen hebben gewoond in hun eigen buurt.  Dat leeft!“

Excursie
Alle basisscholen in Haren mogen gebruik maken van het lespakket. Er zijn twee korte lessen bedacht om de leerlingen voor te bereiden, maar de kern van het lespakket is het bezoek aan de opgraving zelf. “Dat is natuurlijk het leukste gedeelte”, glimlacht Thessa Fonds. “De leerlingen staan oog in oog met een echte archeoloog. Hij vertelt wat hij doet en wat hij heeft gevonden. Vervolgens mogen de leerlingen zelf gaan graven op een speciaal aangewezen plek. Als ze wat vinden, kan de archeoloog samen met hen bekijken wat het is. Bovendien mag datgene wat je vindt, ook mee terug naar school!”

Interesse
Wilt u ook graag gebruik maken van het lespakket? Neem dat contact op met Thessa Fonds, e-mail: t.fonds@the-missinglink.nl.

Gepubliceerd: donderdag 14 november 2013 om 10:00 uur

Overige berichten 2013

ingang1

Het Harener Holt

Prachtig wonen in Haren

ingang1

De omgeving

Wonen tussen dorp en stad

ingang1

Groen wonen

Bewust en duurzaam bouwen