Archeoloog voor één dag

Wie weet er wat een archeoloog doet? Tien kleine vingertjes schieten de lucht in. Het is vrijdag 29 november en koud, heel koud. Tientallen leerlingen van een Harense basisschool zijn op archeologie-excursie op het terrein van Het Harener Holt. Terwijl de hagel naar beneden komt, storten ze zich vol overgave op een berg grond. Gewapend met een schep en een paar stevige laarzen beginnen ze te graven.

“Kijk eens wat ik hier gevonden heb!” roept een jongetje uit groep 7. Hij houdt een scherf omhoog. “Dat is vast een beker geweest”, zegt hij. Archeoloog Elma Schrijer komt dichterbij en onderzoekt de scherf. “Nou, ik zou hier niet uit willen drinken”, glimlacht ze. “Dat is namelijk een stuk van een rioolbuis. Daar ging poep doorheen.” Gatver! Luid gelach klinkt over het opgravingsterrein. Elma legt de scherf voorzichtig in de mand bij de andere vondsten. 

Nieuw en oud
Archeologie in je eigen achtertuin. Dat brengt geschiedenis tot leven. Zelf ervaren de scholieren dat geschiedenis soms lang en soms kort geleden is. Menig leerling tovert witte badkamertegels van de kleedkamers van v.v. Gorecht uit de grond en ook drainagepijpjes van de voetbalvelden komen meerdere malen naar boven. Voor de gelegenheid hebben archeologen een vitrinekastje neergezet waarin de meeste bijzondere vondsten van de afgelopen weken liggen: een knoop, mooie scherven en een oude schep. Ook de kruiwagen met daarin de gigantische kloostermoppen uit de Middeleeuwen (bakstenen) maakt veel indruk. 

Meenemen
Wat je vindt, mag je houden. Aan het einde van de dag verdwijnen halve kloostermoppen in de fietsmandjes. Eén leerling vond zelfs een versierde scherf van een pot uit de Emdaborg en ook die mocht mee naar huis. De excursie voor scholen maakte onderdeel uit van een lespakket over archeologie. Gemeente Haren ontwikkelde dit lespakket voor basisscholen om ook de jongste inwoners van Haren te betrekken bij de archeologische opgravingen. 


Foto's: Bob de Vries.

 

Gepubliceerd: dinsdag 3 december 2013 om 12:53 uur

Overige berichten 2013

ingang1

Het Harener Holt

Prachtig wonen in Haren

ingang1

De omgeving

Wonen tussen dorp en stad

ingang1

Groen wonen

Bewust en duurzaam bouwen